nedeľa 11. marca 2018

Komiksoví Beatles na plátne

recenzia Justice League (Z. Snyder, J. Whedon, 2017)
Pôvodne napísané pre sarden.cz

Superman, Batman a Wonder Woman.
Sú ako Beatles komiksového sveta. Nečudo, že v traileri na ich spoločný film – Justice League – hrá  cover Come together. Tešili sme sa, veľmi, aj napriek fiasku zvanému Batman v Superman. A ako to dopadlo?


Povieme si to rovno: Justice League je veľmi rozpačitý film. Nie len pre to, že na ňom pracovali dvaja výrazní filmári  - Whedon a Snyder – ktorých poetiky sa už viac líšiť ani nemôžu.
Je to hlavne preto, že producenti a vedenie DC filmového vesmíru očividne nevie čo chce.
Na jednej strane sú hrdí na svoje temné filmy a vážne, či (pseudo)inteligentné vyznenie, na druhej strane sa neuveriteľne radi vtierajú publiku, aby z neho vytrieskali čo najviac. Tieto dve snahy sa stretli v tomto filme.
Otvorenie Justice Leaguje je temné, nesie sa v znamení záveru BvS, ale potom to kdesi prehodí výhybku a stáva sa z toho jednoduchý, farebný a vtipný film. Až do záveru, ktorý je správne snyderovsky patetický. To čo je medzi tým je výrazne iné, zaváňa to poetikou komiksov zlatého veku, keď hrdinovia boli plochí a detsky naivní. Nevadilo by to, ale bije sa to zo zvyškom série.
Môžeme namietať, že i Wonder Woman bola vo svojom samostatnom filme plochá a ako sa „vydarila“ (odhliadnuc od otrasného a hlúpeho záveru). Tam však bola naivná hrdinka vystavená realite vojny. Vytváralo to krásne vybalansovaný kontrast. Justice League však žiadny takýto kontrast neobsahuje. Záporák je len ďalší blbeček z vesmíru, ktorý chce silou ovládnuť planétu pričom nemá poriadny plán.
Najhoršie však skončil Superman. Zabudnite na Snyderovho hĺbavého a ľudského hrdinu, tu dostaneme farebného svalovca s blbými hláškami, ktorého od vyhubenia celého ľudstva delia Laneovej... prednosti. Hoci scéna, v ktorej je naštvaný je asi najvydarenejšia z celého filmu. Škoda, že jej chýba akýkoľvek zmysel.
Celá pointa filmu je o tom, že Batman a Diana dajú dokopy tím, ktorý je nanič, a preto musia priviesť naspäť Supermana, ktorý to zvládne aj bez nich. Medzitým sa asi trikrát pobijú.
Je vidieť, že tu sa strihalo a strihalo sa vo veľkom. Internet tvrdí, že Snyder natočil drsný, temný ale opäť prekombinovaný film, ktorý bol zjednodušený na priamočiaru akciu. Takže v deji opäť nie je veľa logiky a ak tam nejaká bola, skončila v strižni na podlahe.
Je síce pravda, že farby hrdinom naozaj pristanú humor je podarený a Whedon vložil do filmu nádherne civilné momenty. Celkový dojem to nezachraňuje, lebo vec zvaná „motivácia“ nefunguje. Hrdinovia robia to čo robia, lebo si to vyžaduje žáner. Nie príbeh. Ten je dokonale priemerný a predvídateľný.
To je na tom to najsmutnejšie. Justice League nemusí byť tak zlá ako BvS, ale chýba jej osobitosť. Je vidieť, že štúdio rezignovalo na ich víziu a len slepo nasleduje módu. Snyder možno nedodával perfektné filmy, ale aspoň bol kreatívny. Toto je jednoducho smutné.
Justice League je divácky otvorený, ľahko pozerateľný ale hlúpy film, ktorý zachraňuje humor. Inak sa nie je na čo dívať, lebo príbeh je deravý, nudný a aj efekty sú často otrasné. Škoda. Komiksové Beatles by si zaslúžilo viac.

50%

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára