streda 19. augusta 2015

Ant-man – Zmenšiť sa na hrdinu



Ant-man je v komiksoch zakladajúcim členom Avengers. Je teda logické, že dostal vlastný film.
Otázne je, že či nás Marvel dokáže nadchnúť ďalším príbehom o zrode superhrdinu.


Scott Lang je obyčajný chlapík, ktorý nie je hlúpy a má isté akrobatické nadanie, ale nemá ani prachy, ani svaly, ani kontakty. Jediné, čo mu ide, je utekať pred zodpovednosťou a kradnúť. Inak je to totálny lúzer. Človek milión, len mravec v mravenisku. Jeden z nás, bežných ľudí, ktorý bojuje o prežitie. Až dokým si ho jeden mierne šialený vedec nenajme, aby okradol iného totálne šialeného vedca. Toľko k deju.

Už ste asi vytušili, o čom Antman je. Je to o bežnom človeku vo svete superhrdinov, ktorý sa tiež stane superhrdinom. Ale nejaký ten svet mu je ukradnutý, v skutočnosti len zachraňuje vzťah so svojou rodinou. Bombastické finále tak prebieha v jednej detskej izbe. Film je v porovnaní s Avengermi výrazne komornejší a viac sa „drží pri zemi“. Alebo by sme mohli aj metaforizovať – „vo vnútri mraveniska.“ Keď si teda odmyslíme absurdne prekrútené fyzikálne zákony, dostaneme dobre napísaný film, ktorý sa myšlienky „človek – mravec“ drží vo viacerých rovinách.
Či už ide o to, kde sa dej odohráva (pár interiérov, minimum exteriérov), medzi kým sa odohráva (zopár postáv), ale hlavne na akom konflikte stavia. Hlavný hrdina je zlodej, nižšia vrstva, priemerný človek s priemernými problémami, „mravec.“ Záporák je bohatý geniálny vedec vo vedení obrovskej spoločnosti, biznismen – „Kráľ mraveniska.“ Tiež v tom cítite istý komunistický podtón?
Myšlienka je teda jasná a aj téma. Dialógy sú vtipné, nesmierne vtipné a dobre napísané. Rovnako i akcia. Vo filme, ktorý sa snaží byť v porovnaní so zvyškom série menej bombastický, to srší nápadmi a hravosťou. 

Nečudo, veď za scenárom stojí Edgar Wright, tvorca Kornetovej trilógie a Scotta Pilgrima. Vtipné a hravé filmy sú jedny z mojich obľúbených. Wright to však nedopracoval na režisérsku stoličku Ant-mana, hlavne pre nezhody so štúdiom. Namiesto neho sa réžie ujal Peyton Reed, ktorého najvýraznejší počin je Yes Man. Nie je to zlý režisér, ale chýba mu Wrightova hravosť. Film však ukorigoval do zdarného konca. Dokázal z neho vyťažiť maximum.
Ant-man je dobre natočený i zrežírovaný i zahraný (Paul Rudd je naozaj skvelý, Corey Stoll je správne slizký a Michale Douglas je... Michelom Douglasom) no pôsobí rutinne. Sám o sebe je to nesmierne zábavný film s niekoľkými muchami, hlavne v logike, avšak v rámci série pôsobí slabo a nevýrazne. Keby sme mali Ant-mana popísať jedným slovom, bola by to „jednoduchosť“. V tom je jeho sila i slabina.

Ant-man je tradičný Marvel. Nič, čo by bolo zlé, tie dve hodiny sú naozaj príjemne stráveným časom, ale z radu nevytŕča. Možno nabudúce, keď sa miesto zmenšovania budeme snažiť zväčšiť.
85%

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára