sobota 14. júna 2014

Slender Man – hororový fenomén



Najhustejšia atmosféra, akú som zatiaľ zažil, bola v hre Amnézia: Pád do temnoty (Amnesia: Dark descent) od Frictional Games. Dielo severanov inšpirované klasickými horormi z prelomu 19. a 20. storočia. Nádhera, bál som sa. Nebojím sa to priznať, veď preto som ju hral.
Pre mňa rozhodne najstrašidelnejšia hra a jeden z najväčších zážitkov, ani do filmu sa tak neponoríte. No a teraz ho niečo prebilo.

„Slender“ znamená štíhly. To by sme mali vedieť, ale nevieme, aspoň nie všetci. „Slender“ sa stalo aj synonymom nového druhu strachu, nového hororu točiaceho sa okolo mestskej legendy, známej ako Slender Man. A Slender: The Arrival  je hra, ktorá je rovnako desivá ako Amnézia. Stojí za ňou malé nezávislé štúdio s názvom Blue Isle. Hra je to krátka, má len zopár kapitol, systém je jednoduchý (len sa potulujete po mapke a zbierate/ zatvárate/ zapínate veci), príbeh akoby vycucaný z prsta.
Kričal som, kričal, lebo som sa zľakol. Nie raz, viac-krát. Je jasné, že keď niektorý z levelov prechádzate po desiaty raz, už to nie je ono. Ale pri prvom máte, čo robiť, aby ste sa udržali na stoličke. Nepreháňam. Ruky sa mi triasli a srdce bilo ako o život.

Ústredný motív je len prepísaný mýtus o Slender Manovi do videoherného jazyka. Proste sa potulujete lesom a celý čas vás niekto prenasleduje. Zvuky, hudba, ale aj zatemnený obraz vám veľmi nepomáhajú, hra je rozhodne neférová. Ale zaujímavé je na nej niečo iné. Pozadie.

Slender Man je mestský mýtus, ktorého existenciu môžeme presne datovať. Vznikol na fóre Somethink Awful  v júni 2009 v rámci súťaže o Najdesivejšiu „paranormálnu“ fotku vytvorenú členmi fóra. Podarilo sa. No a potom sa to ujalo a rozrástlo do netušených rozmerov.

Slender Man je chudý humanoidný tvor s neprirodzene dlhými končatinami, bez tváre, v saku a červenej kravate, niekedy k tomu pripojí aj chápadlá. Dokáže sa teleportovať, nevidí ho nikto iný okrem detí a jeho obetí, spôsobuje poruchy v digitálnej technike. Je to úchyl, ktorý ľudí sleduje najskôr z bezpečnej vzdialenosti, no postupne sa zjavuje čoraz bližšie a bližšie. Nakoniec človek podľahne nutkaniu ujsť do lesa, z ktorého sa nikdy nevráti. Blízkosť tejto entity vyvoláva silnú paranoiu, posadnutie tým, že niekto je tam vonku, halucinácie a desivé nočné mory o utekaní a prenasledovaní. Často-krát nechodí sám, má okolo seba kult, alebo posadne iných ľudí, tzv. „proxy“, ktorý za neho vykonávajú jeho robotu.
Zameriava sa hlavne na unášanie detí a vypitvanie každého, kto sa o neho zaujíma. To je spôsob ako ho privolať. Nie je ťažké si predstaviť, že v tomto momente stojí za mnou alebo za Vami, zohnutý pod stropom, hlava otočená neustále na nás, sako sa mu mierne vlní. V momente, keď sa otočíme, zmizne, len v dome zapraská podlaha a na ulici zabliká lampa. Tak to funguje.

Slender Mana vytvorila a šíri hlavne fanúšikovská základňa. Z fotiek a rečí o zmiznutých deťoch to cez amatérske seriály štýlu „Blair Witch“ zverejňovaných na YouTube prerástlo do toho, čo som popísal vyššie. Vo všeobecnosti sa tieto fanarty nazývajú „creepypasta“. Najznámejšie z nich sú YT kanály MarbleHornets, EwerymanHYBRID, Tribe Twelve DarkHarvest00. Ide o naozaj zaujímavé počiny, plniace svoj účel – vyvolanie zimomriavok- kde rekcia divákov je hnacím motorom ich vzniku.
Samozrejme, že Slender Man preniká aj inde. Niet pochýb, že tento fenomén zaujme aj hollywoodskych tvorcov hororových filmov. Prvá lastovička je nie príliš vydarené ENTITY. A zopár amatérskych projektov. Zatiaľ nič veľké, ale ktovie, ako dlho to na seba nechá čakať? Slender Man je príliš populárny na to, aby ho prehliadali.

Populárny a univerzálny.
Preto o ňom píšem, lebo to je na ňom to najzaujímavejšie. „ Ako je možné, že jednoduchý umelý mýtus je taký populárny?“  Stal sa z neho dokonca meme!  Ľudia vedia kde a prečo vznikol a aj tak sa nájdu takí, čo sú presvedčení, že je skutočný. Čo môže za túto „dôveryhodnosť“, za túto univerzálnosť? Slender Man desí každého, bez rozdielu, ale prečo?

Je to jednoduchšie, ako sa zdá. Každý máme občas pocit, že sme sledovaní. Veľký Brat, Illumináti, vládne spiknutia, špióni alebo len zvedavá suseda a neviem čo ešte.  Nepríjemný pocit, že je na nás upreté nejaké neviditeľné oko a chce nám ublížiť. Neznáma korporácia, ľudia bez tváre. To všetko je Slender Man v jeho obleku. To a omnoho viac.
V tejto postave sa stretli všetky základné a paranormálne prvky, ktorými je prešpikovaná každá mestská legenda. Zrnenie kamery, teleportácia, kult...Nikto nevie, čo by mal byť zač a dokonca sa zjavujú diela hovoriace, že slúži niečomu horšiemu. A dokonca má aj tie chápadlá. Tam kde kedysi bolo obrovské a desivé Cthulhu prenikajúce do snov, je teraz nenápadný a naoko bežný chlapík prenikajúci do snov.
Jeden z tvorcov Marble Hornets sa vyjadril, že popularita Slender Mana spočíva v tom, že je to skôr prázdna schránka, forma, ktorú každý môže naplniť svojím vlastným obsahom. Dokonalý príklad strachu z neznáma. Ako som už povedal, moderný nástupca Cthulhu. Už nás nedesí to, čo je enormne veľké a ukryté v neznámej diaľke. Desí nás to, čo vstupuje do nášho súkromia nevidené, pred čím sa nedá ujsť.
To je Slender Man. Strach o naše súkromie, strach zo straty kontroly nad naším životom, telo, mysľou. Preto sa z neho za krátke štyri roky od vzniknutia stal fenomén, ktorý s nami v horore bude ešte dlho.

V rámci kampane na Slender: The Arriwal  padla táto veta: „Slender Man – to je strach sám o sebe.“ Súhlasím.
Slender Man je strach, jeho dokonalé stelesnenie. Slender Man je vrcholný produkt súčasnosti hororu. S ničím lepším sa tak skoro nepríde.

A teraz si pôjdem ľahnúť, dúfajúc, že tie zvuky na chodbe má na svedomí drevený obklad a mrazenie na zátylku moja fantázia. Dúfajúc, že konečne zaspím a nebude sa mi opäť snívať o chudom bielom chlapovi sledujúcom ma na každom kro...Čo to bolo?

Tento článok bol napísaný pre e-magazín KOBKA. Ten si môžete prečítať TU. Pdf si stiahnete TU (heslo: kobka)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára